2009-2012 Faaliyet Raporu

3 yıl önce

HİZMET ADI

TALEBİ KARŞILANAN KİŞİ SAYISI

OTOMASYON SİSTEMİ

Arnavutköy İlçe sınırları içerisinde ikamet eden engelli ve yaşlı vatandaşların Kişisel Bilgileri, Adres Bilgileri, Engel Durumları, Eğitim, Talepler vb. bilgilerinin güncellenip verilerin saklanabileceği Bilgi İşlem Otomasyon ağı kuruldu. Alınan kayıt ve Taleplerin Tamamı Otomasyon Sistemine Kayıt edildi.

 

Otomasyona kayıt edilen engelli sayısı: 3.100 Kişi

PERSONEL EĞİTİMİ

AYEM oluşturulurken birimde görev yapacak olan Personeller belirlenip;

  1. Engellilik, Engellilik türleri, sebepleri, engel tipine bağlı olarak yaşayabilecekleri tıbbi-sosyal sorunlar ve çözüm yöntemleri
  2. Engelli bireyle empati kurma ve yaklaşım teknikleri
  3. Engellilikle  ilgili Anayasa, kanun, yönetmelik ve tüzük seviyesinde mevzuat eğitim
  4. Engellilerin haklarından faydalanmaları için yapılacak (dilekçe, rapor, yasal evrak hazırlanması, başvuru süreçleri vb.) idari girişimler konusunda eğitim
  5. Engellilere yönelik Proje hazırla ve AR-GE çalışmaları yürütmek.

          alanlarında eğitim aldıktan sonra hizmet vermeye  başlanmıştır.

 

14 Eğitim Programı

KAMU KURUMLARI VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ZİYARETİ

Arnavutköy Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Mal Müdürlüğü, İlçe Müftülüğü, İlçe Sosyal Yardımlaşma Vakfı, İlçe Muhtarları, Sosyal Hizmetler, Toplum Merkezleri, Arnavutköy Engelliler Derneği, Omurilik felçliler Derneği, Toplumsal Haklar Derneği, Hemşericilik Dernekleri, vb. Kurum ve Kuruluş ziyaretleri gerçekleştirdik.

 

40 Muhtarlık, Tüm Resmi Kuruluşlar ve Sivil Toplum Örgütleri ziyaret edildi.

SAHA ÇALIŞMALARI

 İlçe genelinde ikamet eden Engelli ve Yaşlı   vatandaşların gerek sahada gerekse kurumlarda ziyaret edip hazırlamış olduğumuz kayıt formu formatında Taleplerini karşılamak üzere kayıtlarını aldık.

 

Şu ana kadar gerek sahada gerekse kurumlarda tespit ettiğimiz

 Kişi Sayıs:5.000 kişi

Rapor Çıkartılan Engelli: 3.100

Saha Tespitlerimiz hızla devam etmektedir.

TALEP DEĞERLENDİRMESİ VE SOSYAL İNCELEME

Sahada ve Birimde almış olduğumuz kayıtlar esnasında Engelli ve Yaşlı vatandaşlarımızın Taleplerini alıp Otomasyona işledikten sonra evlerinde Durum Değerlendirmesi yapmak üzere Sosyal İnceleme ekibimizi gönderip incelemeler yapılmıştır.

Alınan Taleplerin öncelikle Sosyal Güvence, Maddi Durumu ve Engel Durumu göz önünde bulundurularak, Öncelikle İlgili Kurumlardan karşılanması için Talepleri değerlendirilir. Hiç bir Kurumdan karşılanma durumu yok ise Belediyemizin imkânları ile Taleplerinin karşılanması üzere Otomasyona Kaydedilir.

 

Alınan Talep Sayısı: 3.200

 

KAMU KURUM VE KURULUŞLARDAN KARŞILANAN TALEPLER

Sosyal Güvenlik Kurumu, İlçe Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Sosyal Hizmetler gibi Yardım yapan Kurumlarla iletişime geçilip Vatandaşların Taleplerinin karşılanması için AYEM birimimizin girişimlerde bulunmaktadır.

 

 

Kamu Kurum ve Kuruluşlarda Talebi Karşılanan Kişi sayısı: 1.350

BELEDİYEMİZ TARAFINDAN KARŞILANAN MEDİKAL SARF MALZEMELER

Belediyemiz 2010-2011-2012 yılları içerisinde Açık İhale usulü ile Medikal Malzeme alımı yapmış olup sürekliliği arz edecek şekilde Medikal sarf malzeme Dağıtımı yapmaktadır.

Hasta Altı Bezi: 1 Kişi Aylık 120 Adet

Serme Bezi: 1 Kişi Aylık 60 Adet

Hasta Yıkama Seti: 2 Ayda bir 20 Paket

Yatak Koruyucu: Yıllık 10 Adet

 

BELEDİYEMİZ TARAFINDAN KARŞILANAN MEDİKAL CİHAZ YARDIMLARI

Belediyemiz 2010-2011-2012 yılları içerisinde Açık İhale Usulü ile Medikal Malzeme Alımı yapmış olup

Medikal Cihaz Dağıtımı yapmaktadır.

 

 

 

Hasta Altı Bezi: 25.000 Paket

Serme Bezi: 20.000 Adet

Hasta Yıkama Seti: 2.000 Adet

Yatak Koruyucu: 2.000 Adet

Hasta Bakım Çantası: 800 Adet

Hasta Eldiveni: 1.000 Paket

Bip-Pub Hortumu: 1 Adet

 

Akülü Sandalye: 45 Adet

Tekerlekli Sandalye: 80 Adet

İşitme Cihazı: 22 Çift

Hasta Yatağı: 33 Adet

Havalı Yatak: 20 Adet

Komot: 50 Adet

Wolker: 45 Adet

Koltuk değneği:55 Adet

Beyaz Baston: 55 Adet

Nebülizatör: 5 Adet

Solunum ve Oksijen Cihazı: 3 Adet

EVDE BAKIM MAAŞI İNCELEME HEYETİ

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Evde Bakıma Muhtaç Engelli ve Yaşlı vatandaşlar için aylık Evde Bakım Maaşı ödenmektedir. İstanbul İli yoğunluk nedeni ve İl Müdürlüğündeki personel Sıkıntısı sebebi ile AYEM Birimimiz tarafından bir inceleme heyeti oluşturulmuş, Valilik Oluru alındıktan sonra 1-2 yıl bekletilen dosyalarımız 1-2 ay içerisinde sonuçlanmaya başlamıştır.

 

 

 

Evde Bakım Maaş İnceleme yapılan kişi Sayısı: 815 Dosya

YÖNLENDİRME, DANIŞMANLIK VE TAKİP HİZMETLERİ

İlçemizde tespitini yapmış olduğumuz yaklaşık 3000 engelli vatandaşımızın gerek sosyal gerekse hukuki bir çok konuda yönlendirilmesi ve Evde Bakım Parası, yasal haklar, engelli maaşı ve malulen emeklilik işlemlerinin takipleri birimimizce yapılmaktadır.

 

 

21.590 kişi

ENGELLİ RAPORU ÇIKARMA

Engelli Rapor Çıkarma talebi ile birimimize başvuran kayıtlı ve yeni tespit ettiğimiz vatandaşlarımızın rapor talepleri tarafımızca alınıp araç ve randevu noktasında destek verilerek yine tarafımızca talepleri karşılanmaktadır.

 

 

6780 rapor

ULAŞIM HİZMETLERİ

Tespitini yapmış olduğumuz Engelli ve Yaşlı vatandaşımızın Meslek Eğitimlerinde İSMEK, İSÖM Hizmetlerinde Hastane işlemleri, Yasal Haklar ve birimimizce takibini yapmış olduğumuz bütün işlemlerinde araç desteği tarafımızca verilmektedir.

İsöm ve İsmek Servis Hizmeti

(Hafta içi her gün Sabah ve Akşam olmak üzere 36 Engellimizin Ulaşım Hizmetleri tarafımızca karşılanmaktadır.)

Hastane Ulaşım talebi karşılanan: 1520

Kamu Kurum ve Kuruluşları Ulaşım talebi karşılanan: 450 Kişi

MESLEK EĞİTİM PROJESİ

Mesleki eğitim alanında bizlere başvuruda bulunulan talepler birimimizce alınarak gerek iş-kur gerekse İSMEK işbirliği ile mesleki eğitim projelerimizi gerçekleştirmekteyiz.

 

Meslek Eğitimi istifade eden

Engelli Sayısı: 120

İSTİHDAM HİZMETLERİ

Kayıt altına aldığımız ve istihdam talebinde bulunan engelli vatandaşlarımıza gerek vasıflı gerek vasıfsız olmak üzere ilçemizde veya ilçe dışında bulunan sanayi bölgelerinde istihdam sağlanmıştır.

 

 

İstihdam ettirilen Engelli Sayısı: 167

SOSYAL ETKİNLİKLER

Kuruluş tarihimiz olan 2009 yılından bu yana gittikçe artan engelli sayımız dahilinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, 10-16 Mayıs Türkiye Sakatlar haftası adı altında yapılan sosyal etkinliklerimizin yanı sıra diğer belirli gün ve haftalar baz alınarak engelli vatandaşlarımız ve ailelerinin sosyalleşmesi ve engelli vatandaşlarımızın toplumdaki yerini belirtmek amacıyla bir çok faaliyette bulunmuş ve vatandaşlarımızın sosyal etkinlik talepleri karşılanmıştır.

 

Sosyal Etkinli Sayısı: 31

Katılımcı Sayısı: 7450 Kişi

ENGELLİ MEHTERAN TAKIMI

2010 yılında birimimizce 20 kişilik engelli ekibi ile kurulan Engelli Mehter takımı, kurulduğumuz günden bu güne ilçemizde ve ilçe dışından gelen talepler doğrultusunda birçok gösteri faaliyetinde bulunmuştur.

 

50 Mehter Gösterisi

MÜZİK VE RESİM EĞİTİMİ PROJESİ

AYEM ve ARGEM iş birliği ile engellilere yönelik Resim ve Müzik alanında, eğitim desteği alınarak engelli vatandaşlarımıza bu alanda Eğitim verilip Rehabilite edilmektedirler.

 

 

 

47 öğrenci

HASTA BAKIM EĞİTİM PROJESİ

İlçe sınırları içerisinde Evde Bakım Modelinden Faydalanan yaklaşık 800 engelli vatandaşlarımızın bakımını üstlenen bakıcıların Hasta Bakımı noktasında yeterli bilgiye sahip olmaması nedeniyle Hasta Bakım Eğitim taleplerini karşılamak üzere düzenlenen Hasta Bakım Eğitim projesi hazırlanmış ve Programı başarı ile tamamladıktan sonra kendilerine hasta bakım çantaları ve sertifikaları düzenlenerek eğitimlerine başlanmak üzere proje hayata geçirilmiştir.

 

 

 

800 Hasta Bakıcı

Devam etmektedir.

ENGELLİ BAYANLARA YÖNELİK CİLT BAKIMI EĞİTİMİ PROJESİ

Mesleki eğitim alanında bizlere başvuruda bulunulan talepler birimimizce alınarak gerek iş-kur gerekse İSMEK işbirliği ile mesleki eğitim projelerimizi gerçekleştirmekteyiz. Şu anda İş-Kur ile yapılan protokol sonucu Engelli Cilt ve Ayak Bakım kursu devam etmektedir. Kurs Eğitmen giderleri İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. Kursa katılan her Engelli için günlük 20 TL cep harcırahı ödenmektedir.

 

 

15 Engelli Bayan

Devam etmektedir.

YAZ SPOR OKULU

Belediyemiz tarafından sürekli yapılmakta olan Yaz Spor Okuluna 2011 ve 2012 yılında Engelli vatandaşlarımızda dahil edilmiş olup Engelli vatandaşlarımızın Sporla Rehabilitasyonu sağlanmaktadır.

 

 

105 Engelli

Devam etmektedir.

YASAL HAKLAR TOPLANTILARI

Engelli vatandaşlarımızın Devletimiz tarafından sağlanan birçok Yasal Haklardan Haberdar olmaları için AYEM birimimizde Danışmanlık hizmeti verilmektedir. Birimde verilen Danışmanlık Hizmetleri yanı sıra Kültür Merkezlerimizde Yasal Haklar Danışmanları eşliğinde Yasal Haklar Toplantıları düzenlenmektedir.

 

 

Yasal Haklar Toplantısı: 25

Katılımcı Sayısı: 3667 Kişi

PSİKO-DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Her yaştan engellilerimizin psikolojik desteğe ihtiyacı olduğu bilinci ile başlattığımız hizmet, Arnavutköy Gençlik Eğitim Merkezinde (ARGEM) Rehberlik Hocası desteği ile devam etmektedir. Engellilerimiz kadar Ailelerin Psikolojik sorunları göz önünde bulundurularak Ailelerinde Psiko-Sosyal destek hizmetlerinden istifade etmeleri sağlanmaktadır.

 

 

 

 

140 Engelli ve Ailesi

ENGELLİ AİLESİ EĞİTİM SEMİNERLERİ

Engellilerimizin olduğu kadar onların bakımını üstlenen ailelerinde her alanda eğitime ihtiyaçları olduğu bilinci ile Ayem olarak her yaştan engelli grubunun ailelerine çeşitli seminerler verilerek engellilik konusunda bilgilendirme seminerleri yapılmıştır.

 

11 Seminer

1280 Katılımcı

İLÇE KAYMAKAMLIĞI DUL YETİM PROJESİ AYEM DESTEĞİ

Arnavutköy İlçe Kaymakamlığımız tarafından hazırlanan Dul ve Yetim Projesine AYEM birimimizde ortak olup yapılan faaliyetlerde görev almıştır.

 

 

 

Eşya Yardımı: 25 Kişi

Gıda Yardımı: 60 Kişi

Sosyal Etkinlikler: 100 Kişi

Dul Yetim Maaş işlemleri: 43 kişi

Sosyal İnceleme: 100 Kişi

Danışmanlık, Takip hizmetleri:100 kişi

AYNİ VE NAKDİ YARDIMLAR

Sivil Toplum Kuruluşları ve Belediyemiz imkânları ile gerek ayni gerekse nakdi yardım olmak üzere birçok yardımlar yapılmıştır.

 

Kıyafet Yardımı (Deniz Feneri):1200

Kıyafet Yardımı (CBA):650

Mont ve Bot (Belediye):300

Kırtasiye Yardımı (Deniz Feneri):250

ENGELLİ YAZ KAMPI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çiroz Özürlü Yaz kampına, Avşa Yaz Kampına Ayem tarafından kamp sezonunda Engelli vatandaşlarla birlikte Ailelerininde kamp talepleri karşılanmıştır.

 

250 Kişi

KURUM BAKIMI DESTEĞİ

Bölgemizde Huzurevi, Yatılı bakım Merkezi ve Çocuk yuvası bulunmaması nedeni ile Tarafımızca tespit edilen vatandaşlarımızınEngelli Raporları, Evrak hazırlama ve ulaşım gibi hizmetleri tarafımızca hazırlanmaktadır. Kuruma yerleştirme noktasında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile iletişime geçilip kurumlara yerleştirilmeleri sağlanmaktadır.

 

 

64 Kişi

ZİHİNSEL ENGELLİLER BECERİ KAZANDIRMA MERKEZİ (İSÖM)

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSÖM ve Arnavutköy Belediyesi Protokollü ortak çalışma yürütülmekte olup Zihinsel Engelli vatandaşlarımıza Beceri Kazandırma Eğitimleri verilmektedir. Ayrıca verilen hizmetlerde AYEM ve İSÖM ortak çalışmalar yürütüp Bölgedeki Engelli ve Yaşlı vatandaşlarımızın taleplerini karşılamaya çalışmaktadır.

 

 

70 Zihinsel Engelli vatandaş

Diğer İçerikler