2013-2018 Faaliyet Raporu

3 yıl önce

HİZMET ADI

TALEBİ KARŞILANAN KİŞİ SAYISI

OTOMASYON SİSTEMİ

Arnavutköy İlçe sınırları içerisinde ikamet eden engelli ve yaşlı vatandaşların Kişisel Bilgileri, Adres Bilgileri, Engel Durumları, Eğitim, Talepler vb. bilgilerinin güncellenip verilerin saklanabileceği Bilgi İşlem Otomasyon ağı kuruldu. Alınan kayıt ve Taleplerin Tamamı Otomasyon Sistemine Kayıt edildi.

 

Otomasyona kayıt edilen engelli sayısı: 6.964 Kişi

YÖNLENDİRME,BİLGİLENDİRME, DANIŞMANLIKVE TAKİP İŞLEMLERİ

AYEM birimimizde kuruma gelerek kaydı alınmış olan veya telefon aracılığı ile irtibat kuran engelli vatandaşlarımızın gerek sosyal gerekse hukuki bir çok konuda yönlendirilmesi, bilgilendirmesi, evde bakım parası, yasal haklar, engelli maaşı ve malulen emeklilik işlemlerinin takipleri yapılmaktadır.

 

 

 

121.190 kişi

BELEDİYEMİZ TARAFINDAN KARŞILANAN MEDİKAL MALZEMELER

Belediyemiz 2013-2019 yılları içerisinde Açık İhale usulü ile Medikal Malzeme alımı yapmış olup sürekliliği arz edecek şekilde medikal malzeme dağıtımı yapmaktadır.

Dağıtımı yapılan medikal malzemeler:

Serme Bez

Havalı Yatak

Hasta Yatağı

Akülü Sandalye

Akü

Tekerlekli Sandalye

İşitme Cihazı

Koltuk Değneği

Komot/Wolker

Beyaz Baston

Kanedyen

 

Medikal malzeme dağıtımı yapılan kişi sayısı:3590

 

 

Serme Bez: 2049

Havalı Yatak: 110

Hasta Yatağı: 451

Akülü Sandalye: 185

Akü: 49

Tekerlekli Sandalye : 451

İşitme Cihazı: 114

Koltuk Değneği: 39

Komot/Wolker: 67

Beyaz Baston: 63

Kanedyen: 12

 

 

EĞİTİM VE TOPLANTILAR

Birimimize kayıt olan engelli bireyler, onların aileleri ve AYEM’ den eğitim talep etmiş olan bireyler için eğitim programları ve toplantılar düzenlenmiş olup, bu hizmet sürekli olarak devam etmektedir.

 

 

 

Eğitim verilen ve toplantı düzenlenen kişi sayısı:13.993

MESLEK EĞİTİM KURSLARI

Mesleki eğitim alanında kurs almak isteyip birimimize başvuruda bulunulan bireylerin talepleri alınarak gerek iş-kur gerekse Halk Eğitimi Merkezi işbirliği ile mesleki eğitim kurslarımızı gerçekleştirmekteyiz.

 

 

Meslek Eğitim kurslarına katılan

Engelli Sayısı: 1601

HASTA BAKIM EĞİTİMLERİ

İlçe sınırları içerisinde evde bakım maaşından faydalanan engelli vatandaşlarımızın bakımını üstlenen bakıcıların hasta bakımı noktasında yeterli bilgiye sahip olmaması nedeniyle hasta bakım eğitim taleplerini karşılamak üzere düzenlenen Hasta Bakım Eğitim Projesi hazırlanmış ve Programı başarı ile tamamladıktan sonra kendilerine hasta bakım çantaları ve sertifikaları düzenlenerek eğitimlerine başlanmak üzere proje hayata geçirilmiştir.

 

 

 

 

Hasta bakım eğitimi verilen bakıcı sayısı: 2227

ENGELLİ AİLESİ EĞİTİM SEMİNERLERİ

Engellilerimizin olduğu kadar onların bakımını üstlenen ailelerinde her alanda eğitime ihtiyaçları olduğu bilinci ile Ayem olarak her yaştan engelli grubunun ailelerine çeşitli seminerler verilerek engellilik konusunda bilgilendirme seminerleri yapılmıştır.

 

 

16 Seminer

895 Katılımcı

EKPSS EĞİTİMİ KURS PROGRAMI

Birimimize başvuru yapmış ve kaydı yapılmış olan lise son sınıf ve lise mezunu öğrencilerimizin Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına hazırlanmaları konusunda gerek halk eğitim merkezi işbirliği ile gerekse kurumumuzun kendi içerisindeki deneyimli personeller ile EKPSS kursları verilmiştir.

 

 

 

EKPSS kursu verilen kişi sayısı: 73

PSİKO-DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Her yaştan engellilerimizin psikolojik desteğe ihtiyacı olduğu bilinci ile başlattığımız hizmet, birim psikoloğumuz ve Arnavutköy Gençlik Eğitim Merkezinde (ARGEM) Rehberlik Hocası desteği ile devam etmektedir. Engellilerimiz kadar ailelerin de psikolojik sorunları göz önünde bulundurularak Ailelerinde Psiko-Sosyal destek hizmetlerinden istifade etmeleri sağlanmaktadır.

 

 

 

Psiko-Danışmanlık Hizmeti Alan Kişi Sayısı: 2999

YASAL HAKLAR EĞİTİMLERİ VE  DANIŞMANLIK HİZMETİ 

Engelli vatandaşlarımızın devletimiz tarafından sağlanan birçok yasal haklardan haberdar olmaları için AYEM birimimizde danışmanlık hizmeti verilmektedir.

 

Hizmet verilen kişi sayısı:2.359

BİREYSEL EĞİTİM VE DUYU BÜTÜNLEME EĞİTİMLERİ

5-14  yaş arasında zihinsel engelli öğrencilerimize RAM raporları incelenerek haftada bir bireysel eğitim seansı verilmektedir.

5-14 yaş arasında otizm tanılı engelli öğrencilerimize RAM raporları incelenerek haftada bir duyu bütünleme terapisi verilmektedir.

 

 

 

Bireysel eğitim seansı: 2665

 

Duyu bütünleme seansı: 1849

EVDE BAKIM MAAŞI İNCELEME VE DOSYA İŞLEMLERİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Evde Bakıma Muhtaç Engelli ve Yaşlı vatandaşlar için aylık Evde Bakım Maaşı ödenmektedir. Sosyal hizmet merkezi yoğunluğu nedeni ile AYEM Birimimiz tarafından bir inceleme heyeti oluşturulmuş ve valilik oluru alınarak, evde bakım maaşı işlemleri hızlı şekilde gerçekleştirilmiştir.

 

 

Evde Bakım Maaşı işlem sayısı: 7029

TALEP DEĞERLENDİRMESİ VE SOSYAL İNCELEME

Sahada ve Birimde almış olduğumuz kayıtlar esnasında Engelli ve Yaşlı vatandaşlarımızın Taleplerini alıp Otomasyona işledikten sonra evlerinde durum değerlendirmesi yapmak üzere Sosyal İnceleme ekibimiz gönderilerek incelemeler yapılmıştır.

Alınan Taleplerin öncelikle Sosyal Güvence, Maddi Durumu ve Engel Durumu göz önünde bulundurularak, İlgili Kurumlardan karşılanması için Talepleri değerlendirilir. Hiç bir Kurumdan karşılanma durumu yok ise Belediyemizin imkânları ile Taleplerinin karşılanması üzere Otomasyona Kaydedilir.

 

 

 

 

Yapılan inceleme sayısı: 9750

 

EV ZİYARETLERİ VE SAHA ÇALIŞMALARI

 İlçe genelinde ikamet eden Engelli ve Yaşlı   vatandaşlarımızı evlerinde ziyaret ederek talepleri alınmış ve alınan talepler doğrultusunda yönlendirmesi yapılmıştır.

 

 

Ziyaret edilen ev sayısı: 5922

Saha Tespitlerimiz hızla devam etmektedir.

KURUM BAKIMI DESTEĞİ

Bölgemizde Huzurevi, Yatılı bakım Merkezi ve Çocuk yuvasına yerleştirilmesi gereken, tarafımızca tespit edilen veya bizzat başvuru yapan vatandaşlarımızın Engelli Raporları, Evrak hazırlama ve ulaşım gibi hizmetleri tarafımızca hazırlanmaktadır. Kuruma yerleştirme noktasında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile iletişime geçilip kurumlara yerleştirilmeleri sağlanmaktadır.

 

 

 

 

Yerleştirilen 362

ENGELLİ RAPORU TALEBİ

Engelli Rapor Çıkarma talebi ile birimimize başvuran kayıtlı ve yeni tespit ettiğimiz vatandaşlarımızın rapor talepleri tarafımızca alınıp araç ve randevu noktasında destek verilerek yine tarafımızca talepleri karşılanmaktadır.

 

 

4221 rapor

ENGELLİ İSTİHDAM HİZMETLERİ

Kayıt altına aldığımız ve istihdam talebinde bulunan engelli vatandaşlarımıza gerek vasıflı gerek vasıfsız olmak üzere ilçemizde veya ilçe dışında bulunan sanayi bölgelerinde istihdam sağlanmıştır.

 

 

İstihdam ettirilen Engelli Sayısı: 385

SOSYAL ETKİNLİKLER

Birimimizce 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, 10-16 Mayıs Türkiye Engelliler haftası adı altında yapılan sosyal etkinliklerimizin yanı sıra diğer belirli gün ve haftalar baz alınarak engelli vatandaşlarımız ve ailelerinin sosyalleşmesi ve engelli vatandaşlarımızın toplumdaki yerini belirtmek amacıyla bir çok faaliyette bulunmuş ve vatandaşlarımızın sosyal etkinlik talepleri karşılanmıştır.

 

 

 

Katılımcı Sayısı: 12.448 Kişi

ULAŞIM HİZMETLERİ

Tespitini yapmış olduğumuz Engelli ve Yaşlı vatandaşımızın Meslek Eğitimlerinde, hastane işlemleri, Yasal Haklar ve birimimizce takibini yapmış olduğumuz bütün işlemlerinde araç desteği tarafımızca verilmektedir.

 

 

Hastane Ulaşım talebi karşılanan: 16.611

Meslek Eğitim Kursu Servis talebi karşılanan: 287

EVDE SAĞLIK VE BAKIM HİZMETİ

AYEM bünyesinde, Evinde yalnız yaşayan ya da yakınları tarafından bakımı sağlanmakta güçlük çekilen yaşlı ve engelli vatandaşlarımıza yönelik evlerinde sağlık kontrolü, pansuman,  kişisel bakım, ev temizliği, meşguliyet terapisi, tıbbi bakım hizmeti, ulaşım hizmetleri verilmektedir.

Evde bakım hizmeti kişinin ihtiyacına göre haftada bir ya da iki haftada bir olacak şekilde; evde sağlık kontrolü ise ayda bir defa olacak şekilde yapılmaktadır.

 

Evde sağlık hizmeti verilen kişi sayısı: 800

 

 

Evde bakım hizmeti verilen kişi sayısı: 205

GÜNDÜZ BAKIM HİZMETİ

AYEM birimimizde belirli periyodlar şeklinde yaşlı vatandaşlarımıza ulaşım desteği sağlanarak, sağlık kontrolü , beslenme desteği, meşguliyet terapisi, sosyal aktiviteler, psikolojik danışmanlık , kişisel bakım hizmetleri verilmektedir.

 

 

Hizmet verilen kişi sayısı:153

Diğer İçerikler